•  KRAV-märkt & ekologiskt
  •  Fraktfritt över 2000:- 

 

0

Husmanslådan 8 kg

1 099 kr

Styck eller prenumeration:

Slakt och leverans sker i början på mars, juni, september och december
Beställningsvara
Endast få kvar i lagret (0 st)
Beställningsvara
Bevaka produkt

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig när produkten finns i lager! Din e-postadress sparas i upp till 180 dagar.

Produktbeskrivning:
Tre Bönders Husmanslåda innehåller detaljer av nöt som passar för tillagning i ugn eller gryta. Gillar du att göra långkok och grytor som tex sjömansbiff, kalops, pulled beef, rostbiff eller chili con carne? Då är detta en låda för dig!

Innehåll:

Lådan innehåller i sin grundversion ca 8 kg Krav-certifierat svenskt ekologiskt nötkött. Lådans fördelning är

Stek eller ugnsdelar (som Rostbiff, Fransyska eller Innanlår), ca 4 kg
Kött för gryta eller långkok (som Högrev, Ytterlår, Nötrulle, Nötbog, eller Märgpipa), ca 4 kg
Hanteringsråd
Allt kött kommer vacuumpaketerat och har transporterats till dig i en obruten kylkedja, vilket säkerställer en bibehållen god köttkvalitet. Vacuumpaketeringen gör också att nötdetaljerna fortsätter möras i förpackningen. Köttdetaljerna mår bra av att möras i förpackningen i kylen till sista förbrukningsdag, då de kan frysas in. Nötdetaljer håller minst 8-12 månader i frysen.

Fransyska
Fransyskan sitter på djurets bakre bäckenben, bakom Rostbiffen och mellan Ytterlår och Innerlår. Fetthalten är låg och Fransyskan har mycket bindväv, varför den kräver en längre tillagningstid på låg värme, gärna i en fuktig värme som en grytstek. Fransyskan kan även skäras i grytbitar och kokas, då med en längre koktid än för Högrev och Bog.

Innanlår
Innanlåret sitter på insidan av djurets lår. Köttet är mycket magert (2-3%) och förhållandevis mört, den möraste av de klassiska stekarna. Innanlåret kan tillagas på många olika sätt; stekas hel i ugn eller gryta, tärnas och strimlas, t.ex. i en Biff Stroganoff eller skäras till lövbiff. Köttet passar dock inte så bra till långkok. Den klassiska rätten Biff Rydberg tillagas ibland med innanlår som substitut istället för originalets mer exklusiva Oxfilé.

Högrev
Högreven sitter på djurets framdel, mellan Entrecoten och halsen på skulderpartiet. Den innehåller inte så mycket fett, men däremot mycket bindväv och hinner, och måste därför tillagas under långtid. Efter en lång tillagning har dock hinnor och bindväv brutits ner och bidragit till den goda smaken. Högrev passar bäst till långkok av mustiga grytor, t.ex. Boeuf bourguignon, Chili con carne eller ungersk Gulasch, och skall då småputtra under lång tid, helst minst två timmar men gärna betydligt längre. Man kan även mala köttet till färs, och får då en väldigt smakrik färs som passar bra t.ex. till hamburgare.

Ytterlår
Ytterlåret sitter på lårets utsida och är en stor muskel på djuret. Fetthalten är låg (2-3%) och köttet fast. Ytterlåret passar bäst i ett långkok , till exempel tärnad i en gryta. Men med extra marinering kan de göras som en grytstek, eller användas tunnskuret och strimlat till kebabkött, stroganoff eller nötskav.

Nötrulle
Nötrullen sitter mellan Ytterlår och Innerlår på lårets baksida. Det är en rund muskel, därav dess namn. Köttet kännetecknas av ett lågt köttinnehåll och har ganska mycket små senor. Delen ser lite ut som en filé men kan inte alls användas på samma sätt. Den passar bäst till rätter med lång tillagningstid, t.ex Tjälknöl eller Porterstek. Den passar även att längsjuda i vätska, men ej som en traditionell nötstek i ugn.

Nötbog
Nötbogen sitter på framdelen av djuret, på djurets skuldra, mellan skulderblad och framben. Köttet är ganska magert med en fetthalt på ca 4%, har korta fibrer och rikt på bindväv. Vid tillagning är det lång tillagningstid som passar bäst och helst i vätska. Ett bra tillagningsätt är att först bryna köttet och sedan låta det koka en längre tid i en gryta t.ex. en kalops. Man kan även skiva köttet till en sjömansbiff. Många hävdar även att Bogen är bästa detaljen att mala för att göra Råbiff.

Märgpipa
Märgpipa kommer liksom bogen från djurets skuldra, alltså där framben övergår till axel. Märgpipa kallas köttet kring lederna som styckas ut med ben och märg kvar. Köttet har en fetthalt kring 4 % och är alltså tämligen magert. Det är kortfibrigt och rikt på bindväv. Märgpipan passar utmärkt till mustiga långkok, där benbiten och märgen ger extra smak till rätten.



Artikelnummer:
1004

Andra köpte även
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen